Nieuws

Hieronder vind je het complete nieuwsarchief van Duikschool Nemo.

Clubnieuws Toezichthouders Duikclub Nemo

Publicatie door Pascal Wesolek op zondag 01 december 2019 om 14:09
Beste leden, 

Op zaterdag 7 en 14 december zullen de jaarlijkste zwemtesten voor toezichthouders worden gehouden. Zoals vorige ALV is aangegeven geven we ook nu niet-instructeurs de mogelijkheid om deel te nemen aan deze zwemtest. Je hoeft maar 1 van de 2 dagen aanwezig te zijn. Meld je aan via de website voor jouw voorkeursdag. Kan je beide dagen? Meld je dan ook even voor beide dagen aan, dan kunnen we aan de hand van de aanmeldingen een groepsindeling maken.

Met deze zwemtest voor duikers tonen toezichthouders aan dat zij competent zijn in het uitvoeren van reddende vaardigheden tijdens duikactiviteiten. 
De zwemtest voor duikers wordt (ten minste) eenmaal per jaar door de vereniging afgenomen. De resultaten worden vastgelegd in het document ‘LogboekToezichthouders’, dat als bijlage aan het Toezichtplan wordt toegevoegd. De toezichthouder is enkel belast met het houden van toezicht op het zwembassin en het bijhouden van de presentielijst. 
  • Deelnemers aan de NOB zwemtest zijn ten minste 18 jaar,
  • Deelnemers dienen in het bezit van minimaal een 2* Duiker brevet
Ter voorbereiding wil ik jullie vragen om het Toezichtplan van Duikclub Nemo aandachtig door te lezen (na inloggen te vinden bij Downloads) en de volgende 5 videos te bekijken.

Oefeningen zwemtest:
1. Redding vanaf de kant 
Uitvoeren van een redding vanaf de kant waarbij de pseudo-drenkeling zichtbaar en aanspreekbaar boven water is en binnen handbereik ligt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hulpmiddel (flexibeam, leshaak, enz.) of reddingsmiddel (werpzak  / reddingsklos) De pseudo-drenkeling moet aan de kant worden gebracht en vervolgens gestimuleerd worden zelf uit het water te klimmen (evt. met enige hulp van redder). 

2. Redden van eeen onderwater geraakte drenkeling
Vanaf de bassinrand met hurksprong (zonder duikuitrusting) te water gaan en onmiddellijke aansluitend daarop 10 meter zwemmen in een borstslag daarna met de hoekduik een zich op de bodem bevindende duikpop pakken, aansluitend de duikpop naar de oppervlakte brengen en naar de kant slepen. 

3. Bevrijdingsgrepen
Op het droge achtereenvolgens de volgende bevrijdingsgrepen laten zien: 1.) de voorwaartse omklemming; 2.) de achterwaartse omklemming. Deze oefening uitvoeren  bij een drenkeling zonder duikuitrusting en bij een drenkeling met complete duikuitrusting aan. 

4. Vervoersgrepen
Vanaf de bassinrand in het water gaan en vervolgens een geklede pseudo-drenkeling over een afstand van 25 meter vervoeren met de kopgreep, duwgreep of anders. Deze oefening uitvoeren  bij een drenkeling zonder duikuitrusting en bij een drenkeling met complete duikuitrusting aan. 

5. Redding vanuit het water
Uitvoeren van een natte redding waarbij wordt samengewerkt met 2 assistenten waarbij de pseudo-drenkeling zichtbaar boven water is en waarbij gebruik wordt gemaakt van een hulpmiddel of reddingsmiddel De pseudo-drenkeling bevindt zich op 6-8 meter afstand vanaf de bassinrand in het 
water. Heeft de pseudo-drenkeling een duikuitrusting aan dan wordt deze bij de bassinrand uitgedaan. De pseudo-drenkeling moet op de kant worden gebracht waarbij vaardigheden getoond worden om een drenkeling verantwoord op de kant te brengen: 1. voorwaarts op de kant brengen; 2. handreiking (met assistentie van 1 helper); 3. horizontaal (met assistentie van 2 helpers en beschikbare zwembadmaterialen). 
Mede kandidaten worden ingeschakeld bij het uitvoeren van de actie.  

6. Redden van een duiker met duikuitrusiting aan de oppervlakte (geen video)
Pseudo-drenkeling (met complete duikuitrusting aan) indien mogelijk verplaatsen naar ondiep gedeelte, afnemen complete duikuitrusting, daarna verantwoord op de kant laten brengen. Indien er slechts diep water aanwezig is, de duikuitrusting afnemen aan de bassinrand. 

7. Redden van een duiker met duikuitrusting onderwater (geen video)
Lokaliseren van duiker en vervolgens naar de oppervlakte brengen. Pseudo-drenkeling indien zo mogelijk verplaatsen (duwen / slepen) naar ondiep gedeelte, afnemen complete duikuitrusting, daarna verantwoord op de kant laten klimmen. Indien slechts diep water aanwezig is vervoeren naar de bassinrand en duikuitrusting afnemen.

In de planning van 2020 zullen alle toezichthouders evenredig worden ingepland. Sta je ingepland op een moment dat je niet kunt dan is dat geen probleem. Neem dan even contact op met een van de instructeurs dan kunnen wij een vervanger inplannen.

Met vriendelijke groet, 
Pascal Wesolek


 
Laatst gewijzigd op zondag 01 december 2019 om 14:19 door Pascal Wesolek